Keliakia
- rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa
- perinnöllinen tauti
- oireita ovat sekalaiset vatsavaivat, laihtuminen ja ravintoaineiden imeytymishäiriöt, anemia, hengitystieoireet ja väsymys¨
- ainoa keliakiaan auttava hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio
- ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet
- voivat käyttää riisiä, maissia, hattaria, kauraa
- ei tule sekoittaa esimerkiksi vilja-allergiaan, joka tarkoittaa yliherkkyyttä vehnälle, rukiille, ohralle ja kauralle
- laktoosia eli maitosokeria sisältävät ruoka-aineet, tärkeimpänä maito ja maitotuotteet, aiheuttavat ruoansulatuskanavan oireita
- kuten ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja
- aiheuttaa laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin vähyys tai puute ohutsuolessa
- todetaan joko itse tai lääkärin tekemällä laktoosirasitustestillä
- vähälaktoosisen ruokavalion toteuttaminen onnistuu valitsemalla vähälaktoosisia (esimerkiksi Hyla, Into) tuotteita, täysin laktoosittomia maitotuotteita tai pysymällä täysin erossa kaikista maitotuotteista
- ei tule sekoittaa maitoallergiaan, maitoallergia on yliherkkyys maitoproteiinille
- yliherkkyyttä jotakin ruoan sisältämää ainetta kohtaan, elimistö ei tunnista tätä ainetta
- pähkinä, manteli, hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi), vihannekset (tomaatti, paprika), juurekset (peruna, porkkana, selleri), mausteet, soija
- huone- ja siitepöly, eläinten karvat, ilman epäpuhtaudet, pesu- ja lääkeaineet
- elimistö reagoi tiettyihin aineisiin liian voimakkaasti ja muodostaa vasta-ainetta
- ihottumat, kutina, silmäoireet
- tutkitaan iho- ja verikokeilla
- lapsilla ruoka-aineallergiat ovat yleisimpiä kuin aikuisilla
- ne usein häviävät tai helpottuvat iän mukana
- ruoka-aineallergian voimakkuus saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan (koivun siitepöly - porkkana)
- jauhopölyn hengittäminen voi aiheuttaa hengitystieoireita
- ruuan kuumentaminen, pakastaminen, raastaminen, soseuttaminen tai mehustaminen usein parantavat niiden siedettävyyttä
- elimistö voi tottua allergian aiheuttajaan niin, että oireita ei enää totuttelun jälkeen ilmene
- veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi
- insuliinin tuottaminen loppuu tai vähentyy tai vaikutus koduksissa heikentyy, sokeri ei pääse verestä soluihin ja veren sokeripitoisuus kasvaa (insuliiniresistenssi)
- insuliinin eritys ei palaa normaaliksi
- nuoruus- ja aikuisiän diabetes (tyypin 1 ja 2 diabetes)
- insuliinihoito ja ruokavalio, verensokerin tarkkailu
- verensokerimittaukset, tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elintavat, kuten liikunta
- tyypin 1 oireet yleensä ilmenevät nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa
- oireet voimakkaat, tila voi johtaa ketoosiin eli happomyrkytykseen
- oireita janon tunne, runsas virtsaaminen, väsymys, laihtuminen ja mahdollisesti näköhäiriöt
- tyypin 2 oireet yleensä ilmenevät hitaasti, kuukausien tai vuosien aikana
- oireeton tai vähäoireinen
- täysjyväviljavalmisteita eri muodoissaan
- runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
- perunaa, riisiä tai makaronia kohtuullisesti pääaterioilla
- maitoa, piimää ja muita rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita
- kohtuullisesti tai niukasti ravintorasvoja
- kohtuullisesti tai niukasti lihaleikkeitä, juustoa, lihaa
- aamulla ennen aamupalaa otetusta verinäytteestä tutkitaan veren glukoosi- eli sokeripitoisuus
- tärkeimmät kasvisruokavalion noudattamisen syyt
- uskonnolliset (esim. adventistit, hindut ja buddhalaiset)
- eettiset (esim. eläinten tappamista pidetään epäoikeudenmukaisena)
- filosofiset (esim. kasvissyönti vaikuttaa henkiseen tasapainoon myönteisesti)
- ekologiset (esim. lihatuotannon katsotaan olevan maapallon peltojen tuhlausta)
- taloudelliset (esim. eläinproteiinin tuottaminen kalliimpaa kuin kasviproteiinin)
- terveydelliset (esim. kasvisten sisältämät terveyttä ylläpitävät ja sairauksien riskiä vähentävät ominaisuudet, painonhallinta)
- uteliaisuus ja muotisyyt (esim. ajan hengessä pysyminen osoitetaan ruokavaliolla)
- niukka energian, proteiinien, D-vitamiinin ja kalsiumin saanti, vähäisen raudan saanti
- kasvisruoka voi kuluttaa hampaita
- useimmista kasvisruokavalioista on kuitenkin mahdollista saada riittävästi kaikkia ravintoaineita, jos ruokavalio suunnitellaan hyvin
- eläinkunnan tuotteiden syöminen tai välttäminen ei sinänsä paranna tai huononna ruuan laatua
- hyvin koostettu kasvisruokavalio on parempi kuin huonosti koostettu sekaruokavalio - ja toisinpäin
- ruuan laatu riippuu ruokavalion monipuolisuudesta ja tasapainoisuudesta
- siirry kasvisruokavalioon vähitellen, jotta suolisto ehtii tottua kuituun
- hanki hyvä kasviskeittokirja ja tutustu kasvis-, vilja-, papu-, siemen- ja pähkinävalikoimaan
- laktovegetaarinen
- tavallisin kasvisruokavalio
- liha, kala ja muna korvataan maitovalmisteilla ja palkokasveilla, viljavalmisteilla, siemenillä ja pähkinöillä, sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
- ravitsemuksellinen laatu riippuu siitä, mitä ruokavalio sisältää
- lakto-ovovegetaarinen ruokavalio
- kananmuna, maitotaloustuotteet, kasvikunnan tuotteet
- ravinnonsaanti on hyvin samantapainen kuin laktovegetaarisessa kasvisruokavaliossa
- semivegetaarinen
- kaikkia muita eläinperäisiä tuotteita, paitsi punaista lihaa
- pescovegetaarinen
- eläinkunnan tuotteista syödään kalaa, kananmunia ja maitovalmisteita
- pollovegetaarinen
- käytetään kasvisten ohella kanaa
- vegaani
- vain kasvikunnan tuotteita
- fennovegaaninen
- lähialuevegaaniseksi ruokavalioksi kutsutaan
- vain kotimaisista ja mieluiten oman asuinpaikan lähellä kasvaneista ja tuotetuista kasviksista, marjoista ja hedelmistä
- ruuan luonnonmukaisuuteen kiinnitetään huomiota ja ruoka pyritään nauttimaan mahdollisimman tuoreena ja käsittelemättömänä
- makrobiotiikka
- elämän tasapaino saavutetaan pääasiassa ravinnon avulla
- ei kiellä lihan syömistä, mutta useimmat makrobiootikot ovat kasvissyöjät
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti