keskiviikko 9. tammikuuta 2013

episode 28

Erityisruokavaliot

Keliakia
  •  rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa
  • perinnöllinen tauti
  • oireita ovat sekalaiset vatsavaivat, laihtuminen ja ravintoaineiden imeytymishäiriöt, anemia, hengitystieoireet ja väsymys¨
  • ainoa keliakiaan auttava hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio
  • ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet
  • voivat käyttää riisiä, maissia, hattaria, kauraa
  • ei tule sekoittaa esimerkiksi vilja-allergiaan, joka tarkoittaa yliherkkyyttä vehnälle, rukiille, ohralle ja kauralle
Laktoosi-intoleranssi
  • laktoosia eli maitosokeria sisältävät ruoka-aineet, tärkeimpänä maito ja maitotuotteet, aiheuttavat ruoansulatuskanavan oireita
    • kuten ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja
  • aiheuttaa laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin vähyys tai puute ohutsuolessa
  • todetaan joko itse tai lääkärin tekemällä laktoosirasitustestillä
  • vähälaktoosisen ruokavalion toteuttaminen onnistuu valitsemalla vähälaktoosisia (esimerkiksi Hyla, Into) tuotteita, täysin laktoosittomia maitotuotteita tai pysymällä täysin erossa kaikista maitotuotteista
  • ei tule sekoittaa maitoallergiaan, maitoallergia on yliherkkyys maitoproteiinille
Ruoka-aineallergiat
  • yliherkkyyttä jotakin ruoan sisältämää ainetta kohtaan, elimistö ei tunnista tätä ainetta
  • pähkinä, manteli, hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi), vihannekset (tomaatti, paprika), juurekset (peruna, porkkana, selleri), mausteet, soija
  • huone- ja siitepöly, eläinten karvat, ilman epäpuhtaudet, pesu- ja lääkeaineet
  • elimistö reagoi tiettyihin aineisiin liian voimakkaasti ja muodostaa vasta-ainetta
  • ihottumat, kutina, silmäoireet
  • tutkitaan iho- ja verikokeilla
  • lapsilla ruoka-aineallergiat ovat yleisimpiä kuin aikuisilla
    • ne usein häviävät tai helpottuvat iän mukana
  • ruoka-aineallergian voimakkuus saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan (koivun siitepöly - porkkana)
  • jauhopölyn hengittäminen voi aiheuttaa hengitystieoireita
  • ruuan kuumentaminen, pakastaminen, raastaminen, soseuttaminen tai mehustaminen usein parantavat niiden siedettävyyttä
  • elimistö voi tottua allergian aiheuttajaan niin, että oireita ei enää totuttelun jälkeen ilmene
Diabetes
  • veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi
  • insuliinin tuottaminen loppuu tai vähentyy tai vaikutus koduksissa heikentyy, sokeri ei pääse verestä soluihin ja veren sokeripitoisuus kasvaa (insuliiniresistenssi)
  • insuliinin eritys ei palaa normaaliksi
  • nuoruus- ja aikuisiän diabetes (tyypin 1 ja 2 diabetes)
  • insuliinihoito ja ruokavalio, verensokerin tarkkailu
  • verensokerimittaukset, tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elintavat, kuten liikunta
  • tyypin 1 oireet yleensä ilmenevät nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa
    • oireet voimakkaat, tila voi johtaa ketoosiin eli happomyrkytykseen
    • oireita janon tunne, runsas virtsaaminen, väsymys, laihtuminen ja mahdollisesti näköhäiriöt
  • tyypin 2 oireet yleensä ilmenevät hitaasti, kuukausien tai vuosien aikana
    • oireeton tai vähäoireinen
  • täysjyväviljavalmisteita eri muodoissaan
  • runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
  • perunaa, riisiä tai makaronia kohtuullisesti pääaterioilla
  • maitoa, piimää ja muita rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita
  • kohtuullisesti tai niukasti ravintorasvoja
  • kohtuullisesti tai niukasti lihaleikkeitä, juustoa, lihaa
  • aamulla ennen aamupalaa otetusta verinäytteestä tutkitaan veren glukoosi- eli sokeripitoisuus
Kasvisruokavaliot
  • tärkeimmät kasvisruokavalion noudattamisen syyt
    • uskonnolliset (esim. adventistit, hindut ja buddhalaiset)
    • eettiset (esim. eläinten tappamista pidetään epäoikeudenmukaisena)
    • filosofiset (esim. kasvissyönti vaikuttaa henkiseen tasapainoon myönteisesti)
    • ekologiset (esim. lihatuotannon katsotaan olevan maapallon peltojen tuhlausta)
    • taloudelliset (esim. eläinproteiinin tuottaminen kalliimpaa kuin kasviproteiinin)
    • terveydelliset (esim. kasvisten sisältämät terveyttä ylläpitävät ja sairauksien riskiä vähentävät ominaisuudet, painonhallinta)
    • uteliaisuus ja muotisyyt (esim. ajan hengessä pysyminen osoitetaan ruokavaliolla)
  • niukka energian, proteiinien, D-vitamiinin ja kalsiumin saanti, vähäisen raudan saanti
  • kasvisruoka voi kuluttaa hampaita
  • useimmista kasvisruokavalioista on kuitenkin mahdollista saada riittävästi kaikkia ravintoaineita, jos ruokavalio suunnitellaan hyvin
  • eläinkunnan tuotteiden syöminen tai välttäminen ei sinänsä paranna tai huononna ruuan laatua
  • hyvin koostettu kasvisruokavalio on parempi kuin huonosti koostettu sekaruokavalio - ja toisinpäin
  • ruuan laatu riippuu ruokavalion monipuolisuudesta ja tasapainoisuudesta
  • siirry kasvisruokavalioon vähitellen, jotta suolisto ehtii tottua kuituun
  • hanki hyvä kasviskeittokirja ja tutustu kasvis-, vilja-, papu-, siemen- ja pähkinävalikoimaan
  • laktovegetaarinen
    • tavallisin kasvisruokavalio
    • liha, kala ja muna korvataan maitovalmisteilla ja palkokasveilla, viljavalmisteilla, siemenillä ja pähkinöillä, sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
    • ravitsemuksellinen laatu riippuu siitä, mitä ruokavalio sisältää
  • lakto-ovovegetaarinen ruokavalio
    • kananmuna, maitotaloustuotteet, kasvikunnan tuotteet
    • ravinnonsaanti on hyvin samantapainen kuin laktovegetaarisessa kasvisruokavaliossa
  • semivegetaarinen
    • kaikkia muita eläinperäisiä tuotteita, paitsi punaista lihaa
  • pescovegetaarinen
    • eläinkunnan tuotteista syödään kalaa, kananmunia ja maitovalmisteita
  • pollovegetaarinen
    • käytetään kasvisten ohella kanaa
  • vegaani
    • vain kasvikunnan tuotteita
  • fennovegaaninen
    • lähialuevegaaniseksi ruokavalioksi kutsutaan
    • vain kotimaisista ja mieluiten oman asuinpaikan lähellä kasvaneista ja tuotetuista kasviksista, marjoista ja hedelmistä
    • ruuan luonnonmukaisuuteen kiinnitetään huomiota ja ruoka pyritään nauttimaan mahdollisimman tuoreena ja käsittelemättömänä
  • makrobiotiikka
    • elämän tasapaino saavutetaan pääasiassa ravinnon avulla
    • ei kiellä lihan syömistä, mutta useimmat makrobiootikot ovat kasvissyöjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti